Column

De 1.5 meter samenleving

Sinds in een paar maanden hebben we nauwelijks covid-19 maatregelen, genieten we van het oude normaal en willen we vooral niet meer denken aan coronapandemie. Maar helaas stijgen de cijfers weer en dat we volgens de expert in een beginnende zomergolf. Veel mensen willen er niet aan denken, want we zijn allemaal wel een beetje klaar met de pandemie.

Begrijp me niet verkeerd, ook ik ben wel er een beetje klaar met de corona. Moet ik echt niet denken aan een lockdown of weer het dragen van mondkapje. Maar als ik er nu op terug kijk, zat er soms wel voordeel bij al die maatregelen. Minder files, had winkelen op afspraak ook zo’n zijn charmes, maar de 1.5 meter regel vond ik toch wel een uitkomst.

Daar zal niet iedereen het eens mee zijn, maar ik heb deze maatregel echt omarmd. Zo hadden we alle ruimte in de supermarkt. Zonder dat we hoefde te ergeren aan de persoon achter ons, die niet zijn of haar hand voor de mond doet als hij moet hoesten. Geen winkelwagentjes in je hielen of bibs gedrukt en had je alle privacy als je met je partner zachtjes aan praten bent, zonder dat de persoon voor of achter je kan afluisteren. Had je in restaurants alle ruimte om je heen, al voelde dat soms toch ook weer kil aan. In de bios dat er geen vreemde direct naast je zat, waardoor je ook weer extra ruimte om je heen had om je jas of tas op de stoel leggen die naast je was. Het zijn maar enkele voorbeelden die ik ervaren heb op openbare plaatsen.

Ook in mijn omgeving vond ik de 1.5 meter een uitkomst. Zo hoefde je niet op een verjaardag iedereen te zoenen of omhelzen bij binnenkomst. Niet iedereen een hand geven bij de eerste kennismaking, wat mij weer moet denken aan mijn kindertijd. Het schijnt dat ik dit deed als ik een persoon niet mocht op het eerste gezicht en zei dat dan ook. Al waren mijn ouders hier niet altijd even blij mee, maar ik kan er nog steeds om lachen als ik aan dat verhaal terugdenkt. Of als een oom op visite kwam, dat hij niet ging zoen op de wang kon geven of een knuffel van mij wou en hier een ongemakkelijk gevoel van kreeg. Al deze dingen gaven mij een opgelucht gevoel en zou ik soms willen dat we weer even terug konden gaan in de anderhalve meter samenleving.

Tot de volgende keer,

Quirina

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *