Fibromyalgie

Druk aan het revalideren

Dat ik de ziekte heb, dat is iets wat ik wel geaccepteerd heb. Alleen er mee leren leven, dat is toch wel een ander verhaal. Want op dit moment ligt mijn hobby fotografie een beetje stil, al is dit niet alleen doordat ik op dit moment enorm last van mijn fibromyalgie heb. Maar de uitstapjes worden zwaarder en het huishouden gaat ook niet op het moment zoals ik dat wil. Daarom ben ik ook naar een revalidatiearts gegaan, om te kijken of zij iets voor mij kunnen betekenen.

Zij heeft mij aangeraden om meer rust momenten tussen de activiteiten te gaan nemen en doorgaan met de fysiotherapie waar ik al een aantal maanden mee bezig was. Daarnaast heeft zij mij ook doorverwezen naar een ergotherapeut, waar ik sinds kort mee ben begonnen.

Fysiotherapie

Al een aantal maanden ga ik naar de fysiotherapie, aangezien ik hier al mee begonnen was voordat ik naar de revalidatiearts ging. Tot nu toe help het allemaal niet echt en heb ik eerder het gevoel dat ik achteruitgaat, dan dat het zich verbetert. Eerst heeft ze op de spieren gericht dat dit een beetje loskwam, waardoor de pijn die ik dagelijks heb minder zal gaan worden.

Nu zijn we ook begonnen met krachttraining, maar dit is natuurlijk een half uurtje met hele lichte gewichten. Al vind ik dit nu wel erg zwaar, ondanks het maar op 2 kg wordt gezet. De fysio heeft mij wel gewaarschuwd dat het eerst erger gaat worden, voordat ik vooruitgang merkt. Alleen dat dat het zo erg zou zijn, dat had ik niet verwacht. Want afgelopen maandag heb ik maar 5 minuten geroeid op de roeimachine, alleen toen ik thuiskwam kon ik bijna geen stap meer verzetten.

Ik hoop dat binnenkort wel het keerpunt zich gaat vinden en profijt gaat merken, maar inmiddels heb ik wel een beetje mijn twijfels gekregen of dit gaat gebeuren. Al geef ik het natuurlijk nog niet op!

Ergotherapie

Sinds kort ben ik ook bij een ergotherapeut, die inmiddels al twee keer bij mij is geweest. Op dit moment maken we een schema, maar had nooit begrepen als ik een kopje koffie of theedrinkt, dat dit mij ook energie kost en inspanning op mijn spieren geeft. Al is dat wel logisch, alleen had ik nooit verwacht dat dit voor mij al invloed geeft op mijn ziekte.

Op dit moment zal ik om de 2 uurtjes ook moeten gaan liggen, zodat de spieren de rust kan krijgen om zich te herstellen. En ook tijdens de bruiloft die ik volgende week heb, werd er geadviseerd om even tussendoor te gaan rusten als daar de gelegenheid voor is. Nu is dat op hetzelfde adres als waar de bruiloft zich bevindt, maar heb echt geen idee of dit in de planning zal gaan.

Ik vind het nogal een dingentje om dat te gaan doen, om dat te gaan doen. Al zal ik mij er wel zoveel mogelijk aan houden, in de hoop dat het zich gaat verbeteren in de toekomst.

Aanpassingen die ik tot nu toegepast heb.

In de zomer komt altijd wel iemand van de familie uit het westen een bezoekje brengen aan Wildland en vinden het natuurlijk leuk als ik dan er ook bij ben. Alleen een hele dag door de dierentuin lopen en wachten voor alle activiteiten trek ik niet meer. Daarom heb ik een mindervalidenpas gevraagd, zodat ik niet meer in de rij hoeft te staan wachten en daar heb ik echt baat bij gehad. Al is het nog wel een dingentje om dit te ervaren, maar dat zit tussen mijn hersenen.

Tot de volgende keer,

Quirina

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *