Fibromyalgie

Leren leven met fibromyalgie

Eigenlijk is dit het vervolg van mijn verhaal de diagnose. Hier wilde ik namelijk een beetje de geschiedenis vertellen over mijn klachten voordat ik de diagnose fibromyalgie kreeg. Alleen dat was al een verhaal op zich en daarom heb ik besloten om het verhaal in tweeën te gaan splitsen.  Vandaag vertel ik je hoe mijn leven er nu uitziet, nadat ik de diagnose fibromyalgie bij mij was vastgesteld.

Na de diagnose

Eigenlijk dacht ik er veel te makkelijk over. Ik had inmiddels wel wat dingen op internet gelezen en dacht als ik nu minder ga werken, dan hou ik genoeg energie over om gewoon verder met mijn leven te leven. Ik vond eigenlijk dat dit haalbaar moet zijn en een beetje moest gaan verzetten tegen de klachten die ik had. Dat doe je immers ook als je een keer hoofdpijn of een griepje hebt, maar dat werk niet als je last van fibromyalgie hebt.

Medicijnen

Helaas werkt dit niet zo in de praktijk, althans niet bij mij. Het ging eigenlijk alleen maar meer achteruit en besloot toch Amitriptyline (antidepressiva) te gaan nemen. Dit zou tegen de pijn helpen, maar ook dat ik betere nachtrusten ging krijgen.

Echt fan was ik niet van het idee, omdat ik niet echt veel van antidepressiva tabletten moet hebben. Alleen op een gegeven moment word je toch een klein beetje wanhopig en besluit je dit toch te gaan proberen. Na 3 maanden had ik het gevoel dat het niet veel deed, daarom besloot ik ook te gaan stoppen. Toen ging het weer hard achteruit en kreeg ik alleen maar meer pijn, waardoor ik bijna geen slaap meer kreeg. Ze helpen dus wel iets, al is het wel een minimaal verschil.

Ziek uit dienst

Het ergste vind ik dat ik geen contractverlenging kon krijgen voor een vast contract. Ik vond het mijn werk als klantenservicemedewerkster bij Teleperformance voor het project Bol.com erg leuk om te doen. Alleen ik kon met moeite 2 uurtjes werken halen en lag de rest van de dag plat van vermoeidheid en pijn in mijn lichaam.

De fibromyalgie werd alleen maar erger, waardoor ik contact heb opgenomen met mijn neuroloog. Die gaf aan dat ik stress moet gaan vermeiden, aangezien dit een grote invloed op deze ziekte heeft. Dat is makkelijk gezegd, maar dan moet je geen stressvolle baan hebben. Hier heb ik ook met mijn leidinggevende over gehad, die altijd heel begripvol is geweest en daar ben ik nog altijd dankbaar voor.

Alleen zij heeft het natuurlijk niet alleen voor het zeggen. Het HRM vond mijn verzuim te hoog, waardoor ze geen mogelijkheid zagen om mijn een contractverlenging te geven. Uiteraard had ik dit ook verwacht en was ik hier ook op voorbereid. Na ik dit nieuws hoorde, ging de volgende dag ook meteen mijn vakantie in. Ik had namelijk enorm veel vakantie-uren over en vroegen of ik hier akkoord mee ging.

Achteraf is dit misschien niet slim geweest, maar ik was enorm opgelucht dat ik nu even niet met de Arboarts te maken had. Mijn vermoeden is dat hij mij en deze ziekte nooit serieus genomen, waardoor ik alleen maar meer stress ervaarde.

Hoe is het nu

Op dit moment heb ik een ziektewetuitkering van het UWV en heb ik sporadisch een goede dag. Ben ik bezig met fysiotherapie en hoop dat het dan in loop van de tijd beter zal gaan. Ook merk dat ik door de antidepressiva tabletten last van bijwerkingen heb, zoals verwardheid. Dat vind ik nogal vervelend, maar krijg wel op deze manier iets van slaap.

Alleen ik ga niet zielig in een hoekje zitten, want daar schiet je niets mee op. Ik denk liever in mogelijkheden en ben ik aan het uitvinden wat ik nog wel kan. Zoals mijn ervaringen delen op deze blog en merk ook dat dit enorm help om het een plek voor mijzelf te geven. Probeer ik op de goede dagen te fotograferen op het gebied van landschap, aangezien ik echt niet wil opgeven.

Gelukkig kan je veel dingen over fibromyalgie op het internet vinden, al ga ik dit allemaal tegelijk uitproberen. Het is wat dat betreft een zoektocht wat werkt en wat werkt niet, want dat is per persoon verschillend.

Tot de volgende blog!

Quirina

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *