Fotografie

Rechtstreeks uit de camera met Canon

Al je echt serieus begint met fotografie, dan wordt er al snel gezegd dat je beter in RAW kan fotograferen. Want in RAW kan je foto’s veel beter bewerken en/of corrigeren, zonder dat je kwaliteitsverlies, wat je wel krijgt als je foto’s in JPEG bewerkt. Hier ben ik het absoluut mee eens! Alleen nog nooit iemand mij gezegd; “wat een mooie foto, je hebt zeker in RAW gefotografeerd” of “je hebt je foto mooi bewerkt”.

Dat heeft mij aan het nadenken gezet, zeker nu ik met mijn ziekte fibromyalgie te maken heb. Alles kost mij gewoon veel energie en moet hier spaarzaam mee omgaan. Alleen mijn passie voor fotografie zal ik nooit opgeven! Daardoor ben ik op het idee gekomen om weer in JPEG te gaan fotograferen, aangezien ik het bewerken van mijn foto’s niet mijn ding is.

Ik heb bewust voor de vakantie mijn instellingen van de camera op JPEG gezet, in de wetenschap als een foto mislukt dan is er eigenlijk geen redde meer aan. Dat klinkt wel heel dramatisch en dat is het ook, aangezien deze foto’s dan rechtstreeks de prullenbak in gaan. Wat ook best wel spannend is, want ik weet ook pas als ik thuis ben of de foto’s gelukt zijn. Want op dat kan ik nooit beoordelen op dat schermpje van de camera, daar is het echt te klein voor. Achteraf vond ik dat ook meer hebben, het gaf een klein beetje dat filmrolletjes gevoel weer terug. Ook al kan je dat totaal niet meer met elkaar vergelijken, aangezien digitaal wel een heel ander level is.

Als je in RAW fotografeert en je foto is mislukt, dan kan je dat nog behoorlijk goed trekken in het bewerken van je foto’s. Al zal dat natuurlijk niet altijd zo zijn, wat dan ook weer minder spannend maakt. Je bent alleen wel een paar dagen bezig om al je vakantiefoto’s te bewerken, iets waar ik altijd tegenop zag. Wat dat betreft is fotobewerking absoluut niet mijn hobby en dat zal het nooit worden ook.

HDR-fotografie is wel wat ik vaak toepast in mijn foto’s. Kort gezegd, van 3 of soms 5 foto’s voeg ik samen, waardoor je 1 foto van krijgt die je laat zien hoe de situatie daadwerkelijk was. Uiteraard deed ik dit in RAW, maar nog nooit had ik deze functie in mijn camera gebruikt. Tot voor kort, maar ondanks de foto’s leuk geworden zijn, vond ik dat toch echt een beetje tegenvallen. Hierboven zie je dan ook 2 foto’s die ik in HDR met de Canon heb gemaakt, die rechtstreeks uit de camera komt.

Zelf hou ik van het stedelijk landschap, vooral als het donker is. Ik was dan ook heel erg benieuwd hoe deze foto uit de camera zou komen. Nu heb ik hier wel een starscape filter van Hoya gebruikt en moet eerlijk zeggen dat ik erg tevreden over de foto ben geworden. Al had ik wel iets beter op mijn composities mogen letten, maar hier kan de camera niets aan doen.

Ook tijdens het fotograferen in een pluktuin op de clubavond, heb ik de foto’s in jpeg’s gemaakt. Zelf was ik meer dan tevreden geworden over deze serie, al heb ik maar 2 serie aan deze blog toegevoegd. De rest van de serie kan je op mijn Instagram pagina vinden, mocht je willen weten hoe de serie in zijn geheel is geworden. En bij het versturen van de serie heb ik van niemand een opmerking gekregen, dat je kan zien dat ik deze serie in jpeg’s gefotografeerd heb.

De meeste foto’s die je hier ziet heb ik tijdens de vakantie gemaakt. Ik vond het zo fijn om alleen de foto’s te uitzoeken die ik wilde bewaren! In plaats van al die foto’s te bewerken naar mijn eigen stijl, wat ik nogal een tijdrovende klus vind. Hierdoor bespaarde ik ook veel energie, die ik dan weer voor leuke dingen kan gebruiken. Daarnaast gaat het mij ook geld besparen, aangezien ik het abonnement van Adobe lightroom heb opgezegd.

Tot de volgende blog,

Quirina

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *